Dela nyhet
Succé för säsongskorten och snart 1200 sålda till premiären
17 sep, 12:30

Intresset inför Bajens ligaspel är stort.
Försäljningen av säsongskort har ökat rejält – och premiären i ligan går mot en stark siffra. – Vårt hårda jobb bär frukt och det blåser positiva vindar just nu, säger Kalle Matsson, vd hos Hammarby Handboll AB.
KÖP BILJETT TILL LIGAPREMIÄREN PÅ ONS 20/9 HÄR När möjligheten att köpa säsongskort till Hammarbys matcher i Handbollsligan kommande säsong stängde noterades 461 sålda kort. Ny rekordnivå borträknat stödkampanjen Tusen1000 för över tio år sedan. – Redan i fjol hade vi en stark försäljning sett till hur det varit tidigare säsonger och med pandemin i färskt minne. Målet var främst att slå förra säsongens 363 kort, sedan att nå 400 kort. Av bara farten har det rasslat på, säger Kalle Matsson. Varför har det sålts så många säsongskort inför hösten, tror du? – Självklart bidrar de sportsliga framgångarna starkt. Kombinationen bra lag, kul handboll och fantastisk stämning lockar folk. Sedan vill jag också tro att det arbete vi lagt ner kring publikfrågan i stort också spelat in. Redan i samband med degraderingen till Allsvenskan för fyra år sedan sjösattes en arbetsgrupp med ett enda uppdrag: Att få fler åskådare till hemmafajterna i Eriksdalshallen. – Publikrekrytering är en alldeles för stor fråga för en person att hantera själv, därför såg vi till att samla de olika kompetenserna under ett paraply. Hur prissätter vi på bästa sätt? Hur kommunicerar vi? Vilka tekniska lösningar finns det? Hur lockar vi fler ungdomslag i Stockholmsområdet? Kan vi hitta samarbeten? Ska vi skruva på evenemangen? Vi ville verkligen vrida och vända på allt, berättar Matsson.
En konkret åtgärd är fokus på klubbens egna ungdomslag och anhöriga. Målet är att de regelbundet ska besöka matcherna i högre utsträckning – något Bajen jämfört med andra klubbar i ligan inte varit lika bra på tidigare.
– Vi grävde där vi stod, vi ville skapa en kultur i föreningen där våra ungdomsspelare ska besöka elitlagets matcher. Dels för att det är roligt att gå på match med kompisarna och se duktiga spelare, dels för att det kan användas som utbildning, säger Matsson.
Samarbeten med bland annat Hammarby Fotboll, Bajen Fans och supportergrupper har varit en av pusselbitarna – eller för all del DN-kortet.
– Vi testade en paketering mot DN-läsarna förra hösten som föll förvånansvärt bra ut. Fotbollens ”säsongare” fick också erbjudande i någon match. Den konkreta lärdomen är att många bäckar små kan göra stor skillnad, och folk drar som bekant folk. Grundbulten i Hammarbys biljettintäkter är säsongskorten – och inför hösten har alltså kalkylerna överträffats med råge: – För att sätta det lite i perspektiv: Eriksdalshallens långsidor rymmer lite drygt 1 200 åskådare, över en tredjedel av dessa platser är nu fyllda med ”säsongare”. Sedan försvinner en del platser till parters och spelaranhöriga.
Det kan med andra ord bli huggsexa om de mest attraktiva platserna ”Jerka”?
– Det är dit vi vill nå och det är redan så till hetare matcher. Tittar vi på sektion G bakom spelarbänken tror jag samtliga platser förutom en handfull är sålda som säsongskort. Eftersom säsongskort köps av de mest lojala supportrarna arbetar Hammarby för att fylla kortet med värden som också är relevanta för den gruppen: Ett schysst pris och flera förmåner. – Utslaget på alla matcher är det mest fördelaktigt ekonomiskt med säsongskort. Sedan har vi byggt in andra värden, som förtur till biljetter till stormatcher och möjligheten att träffa spelare och ledare inför säsongen under lättsamma former.
Som ”säsongare” har man även, sedan förra säsongen, tillgång till VIP-delen Hyllan vid utvalda matcher.
– Det är ett konkret önskemål vi tog fasta på och jobbade fram en lösning med vår cateringpartner, som dessutom får fler gäster att servera.På onsdag väntar ligapremiär mot Malmö och i skrivande stund har nästan 1 200 biljetter sålts. Bajens bästa premiärsiffra hittills i ”Jerka”, 1 684 åskådare mot Rimbo säsongen 2013/14, ligger inom räckhåll. – Det är superkul, förstås. Här har vi tillämpat en ”trestegsraket” för att pusha biljettförsäljningen, säger Matsson och förklarar:
– Först får våra säsongskortsinnehavare möjlighet att köpa extrabiljetter, sedan Hammarby Handbolls medlemmar och sedan allmänheten. Det, och frekventa uppdateringar om biljettläget, är en framgångsfaktor.
Kan andra klubbar lära sig nåt av Hammarbys arbete, tror du?
– Alla har olika förutsättningar och utmaningar, men jag skulle verkligen rekommendera att sätta ihop en arbetsgrupp där man samlar olika perspektiv och kunskaper för att utveckla publikfrågan. Sedan behöver man ha en långsiktighet, det är ingen ”quick fix” utan arbetet kommer ta tid.